matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
grupy
grupy:
Czy te grupy sa izomorficzne G=(Z, +)x(Z, +) i H=(Q, +)/Z ?
1 lut 17:02
Adamm:
Q/Z = {q+Z : q∊[0, 1)∩Q} 1/2+Z ma rząd 2 z drugiej strony 2(x, y) = (0, 0) ⇒ x = 0, y = 0 więc w ZxZ nie ma elementu rzędu 2
1 lut 17:11