1 lut 17:00
Jerzy:
Wykorzystaj jedynkę trygonometryczną.
1 lut 17:02
dana: @Jerzy, a nie musze przypadkiem jakoś podstawić wartości sin2 pod sin?
1 lut 17:04
Adamm:
cos(π/2−x) = −sin(−x) = sin(x)
| | sin2x | | 2 | |
(1−sinx)(1+cos(π/2−x))+tg2x = 1−sin2x+ |
| = 0,6+ |
| |
| | 1−sin2x | | 3 | |
1 lut 17:04
Jerzy:
Sorry....patrzyłem na 6.36
1 lut 17:08
dana: cos(90−a) to sina
nie wiem tylko jak policzyc ile wynosi sin, oraz tg2a
1 lut 17:10
Janek191:
Patrz: 17.04
1 lut 17:23
dana: Niestety dalej nie rozumiem
1 lut 17:28
Janek191:
1 + cos ( 90
o − x) = 1 + sin x
więc mamy
( 1 − sin x)*(1 + sin x) = 1 − sin
2 x
oraz
| | sin2 x | | sin2 x | |
tg2 x = |
| = |
| |
| | cos2 x | | 1 − sin2 x | |
Wszędzie za sin
2 x wstaw 0,4
1 lut 17:32
dana: No i teraz rozumiem, dzięki wielkie
1 lut 17:38
Janek191:
1 lut 17:42