Ile rozwiazan ma podany uklad rownan???
Damian: Ile rozwiazan ma podany uklad rownan

? y=3x−7 y=−x+12... w jaki sposob to sie
rozpoznaje
Basia:
można go rozwiązać
y=3x−7
y=−x+12
3x−7=−x+12
4x=19
| | 19 | | −19+48 | | 29 | |
y=− |
| +12 = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
ma jedno rozwiązanie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=3x−7 a
1=3 b
1=−7
y=−x+12 a
2=1 b
2=12
to równania prostych
a
1≠a
2 ⇒ proste nie są równoległe ⇒ muszą nieć jeden punkt wspólny ⇒ układ ma jedno
rozwiązanie
a
1=a
2 i b
1=b
2 ⇒ proste się pokrywają ⇒ mają nieskończenie wiele punktów wspólnych ⇒ układ
ma nieskończenie wiele rozwiązań
a
1=a
2 i b
1≠b
2 ⇒ proste są równoległe, ale się nie pokrywają ⇒ proste nie mają punktów
wspólnych ⇒ układ nie ma rozwiązania