Taylor
biedak: | | 3 | |
Korzystając ze wzoru Tayora przybliż ln(√ |
| za pomocą liczby wymiernej z dokłądnością |
| | 2 | |
10
−3
1 lut 15:42
Adamm:
| | 1 | | 1 | | x2 | | x3 | | x4 | | (−1)n+1xn | |
| |
| ln(1+x)− |
| (x− |
| + |
| − |
| +...+ |
| )| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 4 | | n | |
| | xn+1 | | 1 | |
≤ |
| * |
| |
| | 2(n+1) | | (y+1)n+1 | |
y∊[0, 1/2], x = 1/2
| xn+1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| ≤ |
| * |
| |
| 2(n+1) | | (y+1)n+1 | | 2n+2 | | n+1 | |
czyli np. n = 8
| | 1 | |
to błąd jest mniejszy niż |
| , czyli niż 10−3 |
| | 1024 | |
| 1 | | (1/2)3 | | (1/2)4 | | (1/2)5 | | (1/2)9 | |
| ln(1+x) ≈ (1/2)2− |
| + |
| − |
| +...− |
| |
| 2 | | 2 | | 3 | | 4 | | 8 | |
1 lut 16:10
biedak: | | 1 | |
Skad sie wzielo |
| ln(1+x)? |
| | 2 | |
1 lut 16:46
jc: ln 3/2 = − ln 2/3 = −ln (1−1/3)
i mamy potęgi 1/3, co daje szybciej zbieżny szereg
(chociaż należałoby to sprawdzić, w pierwszym przypadku szereg był naprzemienny,
teraz jednak nie mam czasu).
1 lut 16:53
biedak: Okej, chyba rozumiem. Dzięki wielkie!
1 lut 17:01
jc: 0 < ln √3/2 − (1/3 + 1/18 + 1/81 + 1/324 )/2 < 1/1000
1 lut 18:58