Rozłożyć na czynniki o współczynnikach rzeczywistych wielomian
Pitrea: Rozłożyć na czynniki o współczynnikach rzeczywistych wielomian (x2+2x+1)2+1
1 lut 15:02
Pitrea: Póki co wymnożyłem i o ile się nie pomyliłem to wsyzło mi x4+4x3+6x2+4x=2 i dalej ciężko
1 lut 15:09
Jerzy:
Bo niewiele jest tutaj do zrobienia: = (x+1)4 + 1
1 lut 15:10
Pitrea: Ale to o to chodzi, bo właśnie nie dokońca zrozumiałem i myślałem że trzeba to przedstawić w
postaci iloczynowej , w sensie całość a nie ma miejsc zerowych więc nie dałoby rady
1 lut 15:18
ite:
może skorzystać z tego?
t4+1=(t2−√2t+1)(t2+√2t+1)
t=x+1
(x+1)4+1=[(x+1)2−√2(x+1)+1][(x+1)2+√2(x+1)+1]
po podniesieniu do potęgi i uporządkowaniu zostaje iloczyn dwóch wielomianów stopnia drugiego
? ? ?
1 lut 15:30