Obliczyć odległość punktu A(2, 5) od okręgu o równaniu x^2+y^2+6x-2x+6=0
Pitrea: Obliczyć odległość punktu A(2, 5) od okręgu o równaniu x2+y2+6x−2x+6=0
I nie wiem czy ja mam źle czy się nie da zrobić czy coś innego trzeba zrobić bo równanię okręgu
mi wychodzi (x+2)2 +y2=−2 a r musi >0
1 lut 14:03
Jerzy:
No to źle ci wychodzi.
1 lut 14:05
Jerzy:
(x − 1)2 + (y + 3)2 = 4
1 lut 14:06
Pitrea: A mógłbyś rozpisać jak Ci to wyszło ?
1 lut 14:08
Jerzy:
(x − 1)2 − 1 + (y + 3)2 − 9 + 6 = 0 ⇔ (x −1)2 + (y + 3)2 = 4
1 lut 14:09
Pitrea: Bo tam jest 6x a nie 6y bo tak by mi wyszło wtedy tak jak tobie
1 lut 14:10
Jerzy:
Raczej podejrzewam , albo 6y i 2x lub 6x i 2y ( może bład w druku )
1 lut 14:12
Pitrea: No właśnie też mi się tak wydaje ale dzięki za pomoc
1 lut 14:13
Pitrea: I teraz by wystarczyło odległość środka od punktu obliczyć co nie?
1 lut 14:13
Jerzy:
Nie .Masz policzyć odległość punktu A od okregu.
Piszesz równanie prostej AS ,szukasz punkt przeciecia z okregiem P , liczysz |AP|
1 lut 14:17
Pitrea: A okej , faktycznie dzięki
1 lut 14:21
Pitrea: A jeszcze jedno mam pytanie bo wyjdą 2 punkty przecięcia z tego twojego równania , to potem
trzeba policzyć tego bliższego punktu do A , tak?
1 lut 14:35
Jerzy:
Tak.
1 lut 14:36
Pitrea: Ok , dzięki
1 lut 14:36
Mila:
Odległość punktu A od okręgu:
S− środek okręgu
r− promień okręgu
d=|SA|−r dla punktu poza kołem
1 lut 17:57