rownania licz zespolonych
marcin: z
2−(2+i)z−1+7i=0
x+yi−(2+i)(x+yi)−1+7i=0
x+yi−2x+2yi+ix+yi
2−1+7i=0, mozna zredukowac
yi
2+3yi+ix−x+7i−1=0 i dalej nie wiem co robic
1 lut 13:40
Jerzy:
Zacząć od początku. Policz wyróżnik ( Δ )
1 lut 13:41
marcin: Δ= i2+4i+8?
1 lut 13:45
Jerzy:
Δ = [−(2+i)]2 − 4*1*(−1 + 7i)
1 lut 13:46
marcin: czyli wyraz wolny to (−1+7i) a ja przyjmowalem sama −1
1 lut 13:47
marcin: druga potega jakby znosi mi ten minus w b i bedzie i2+4i+4?
1 lut 13:52
marcin: i2−24i+8
1 lut 13:54
marcin: teraz licze "delte z delty"?
1 lut 13:55
Jerzy:
Δ = 4 + 4i −1 +4 − 28i = 7 − 24i
1 lut 13:57
marcin: no tak I2 to −1
1 lut 14:00
marcin: no to mamy Δ 7−24i i co robimy dalej?
1 lut 14:03
Jerzy:
√Δ = (4 − 3i) i obliczamy pierwiastki z1 oraz z2
1 lut 14:04
marcin: Nie wiem kompletnie skad sie wzielo 4−3i po pierwiastkowaniu
1 lut 14:11
Jerzy:
(4 − 3i)2 = 7 − 24i
1 lut 14:18
marcin: teraz to ma sens, czyli musze jeszcze powtorzyc jak z 7−24i latwo doporowadzic do postaci
(a+−b)2
1 lut 14:20
marcin: Jak sie nazywa taki proces zwijania?
1 lut 14:23
marcin: | | (2+i)−(4−3i) | | (−2+4i) | |
x1 = |
| = |
| x1 = −1+2i |
| | 2 | | 2 | |
| | (2+i)+(4−3i) | | (6−2i) | |
x2= |
| = |
| x2= 3−1i |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 14:34