Czy może być tak rozłożona liczba wymierna?
Vica: | | 2x2 +1 | | | | 2x | | x−3 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| |
| dx − ∫ |
| | x2 −3 | | x(x−3) | | x | | x−3 | |
t = x−3
dx= dt
| | 1 | |
= ∫ 2 dx − 5 ∫ |
| dt= 2x−5 ln|t| +C =2x −5ln(x−3) +C |
| | t | |
1 lut 10:29
Jerzy:
Stek nonsensów. Od kiedy: x2 − 3 = x(x − 3) ?
O liczniku nie wspomnę.
1 lut 10:32
Vica: Przepraszam , w mianowniku, miało byc x2 −3x
1 lut 10:36
Jerzy:
| | 7 | |
2x2 + 1 = 2*[(x2 − 3) + |
| ] |
| | 2 | |
1 lut 10:36
wredulus_pospolitus:
no to 2x2 + 1 = 2x2 − 6x + 6x+1 = 2(x2−3x) + (6x+1)
1 lut 10:45