stereometria
xxx: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość h, a kąt między krawędziami bocznymi ma
miarę α.
Wyznacz objętość ostrosłupa.
Czy ktoś mógłby z tym pomoc?
31 sty 23:05
31 sty 23:12
Eta:

Co nagle ,to po diable

pomyłka
poprawiam
tg(α/2)=r
√3/h
b ⇒ h
b= r
√3/tg(α/2) to h
b2=3r
2/tg
2(α/2)
h
b2=H
2+r
2 ⇒ ..........
| | H2tg2(α/2) | |
r2= |
| |
| | 3−tg2(α/2) | |
| | 1 | |
Pp= |
| *2r√3*3r = 3r2√3= .... |
| | 2 | |
V=............
31 sty 23:30
xxx: Aaa, pomyliłam kąt pomiędzy krawędziami bocznymi z kątem pomiędzy ścianami bocznymi. Bardzo
dziękuję za całe rozwiązanie
31 sty 23:37
Eta:
31 sty 23:37