matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymptoty
Satan:
Wyznacz asymptoty funkcji:
x
f(x) =
√
x
2
+ x + 1
+
2
Coś mi nie idzie. Czyli czegoś muszę nie rozumieć. Ogółem sprowadza to się do liczenia granic:
f(x)
lim
x → ±
∞
oraz lim
x → ±
∞
(f(x) − ax), prawda?
x
f(x)
3
Tak więc lim
x → ±
∞
=
, ale druga granica wychodzi −
∞
oraz +
∞
. Co w takim
x
2
wypadku?
31 sty 22:06
Eta:
3
1
a=
, b=
2
2
1 lut 00:02