ostrosłup
ola: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 12 . Miara kata między krawędziami
bocznymi ostrosłupa należącymi do jednej ściany jest równa α. Oblicz pole przekroju tego
ostrosłupa płaszczyzną , która przechodzi przez przekątną podstawy i jest prostopadła do
krawędzi bocznej ostrosłupa
31 sty 21:38
Maciess: "Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną" ?
31 sty 21:40
ola: Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną− tak tak jest w zadaniu
31 sty 22:49
Mila:

BE⊥SC
1) W ΔBCS:
a
2=k
2+k
2−2k*k*cosα
a
2=12
2+12
2−2*12*12 cosα
a
2=288−288 cosα
a
2=288(1−cosα)
2)
| | e | | e | |
sinδ= |
| ⇔sin(90−α/2)= |
| |
| | a | | a | |
e=a*cosα/2
h
2+|OB|
2=e
2
| | 1 | | 1 | |
h2=a2cos2(α/2)− |
| a2*2=a2cos2(α/2)− |
| a2 |
| | 4 | | 2 | |
h=a
√(cos2(α/2)−12)
| | 1 | |
= |
| *a*√2*a√(cos2(α/2)−12)= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| a2√2 *√(cos2(α/2)−12)= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| *288(1−cosα)*√2*√(cos2(α/2)−12)= |
| | 2 | |
| | √2cos2(α/2)−1 | |
PΔDBE=288*(1−cosα)*√2* |
| |
| | √2 | |
P
ΔDBE=288(1−cosα)
√cosα
============================
31 sty 22:52