Granica funkcji
Wojtek: | | 1 | |
Oblicz granicę lim sinxln |
| |
| | x | |
x→0
+
31 sty 21:23
Adamm: 0
31 sty 21:51
pisss: z de hospitala czy sinx/x przy x>0 rowna sie 1
1 lut 01:13
Mariusz:
| | sin(x) | |
Tak jak napisałeś granica limx→0+ |
| =1 |
| | x | |
Teraz zostaje ci do policzenia granica
lim
x→0+xln(x)
x<xln(x)<x
2
Z trzech ciągów lim
x→0+ xln(x) = 0
1 lut 04:57
ABC: Mariusz przedostatnia linijka ,kiedy x jest bardzo małą liczbą dodatnią to ln(x)<0, więc
xlnx<0 i nierówność x<xlnx jest fałszywa
1 lut 07:50
Mariusz:
No tak te nierówności wziąłem z analizy algorytmów
gdzie złożoność logarytmiczna taka jak np przeszukiwanie binarne tablicy
jest wolniejsza niż złożoność stała np prosta zamiana elementów
ale szybsza niż złożoność liniowa taka jak np wyszukiwanie liniowe
Ale tam jest granica przy n → ∞
i nie sprawdziłem czy nierówności te także będą zachodzić gdy n→0
5 lut 14:36
Adamm:
limx→0+ xln(x) = limt→∞ −t*e−t = 0
5 lut 15:26