proszę o pomoc!
Paula: 1. Oblicz miary kątów rombu, w którym stosunek długości obwodu do sumy długości przekątnych
jest równy 2√6/3.
2. Wykaż, że jeśli miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg
arytmetyczny, to co najmniej 2 kąty tego czworokąta są proste.
17 lut 19:22
Paula: halooooo?
17 lut 19:49
Wero: Mogę pomóc w drugim zadaniu.
α, α+r, α+2r, β to kolejne kąty danego czworokąta.
Z twierdzenia o czworokącie wpisanym w okrąg (znajdziesz go w tablicach) wynika:
α+α+2r = α+r+β = 180
2α+2r = 180 ⇔ α+r=90
α+r+β=180
90+β=180 ⇔ β=90
więc mamy dwa kąty proste: α+r oraz β c.n.u.
26 lut 18:20