k
Kasia: Wyznacz wartości parametru a dla których układ równań jest nieoznaczony
ax1+x2+x3−x4=0
−x1+ax2+x3+x4=0
x1−x2+ax3+x4=0
x1+x2−x3+ax4=0
Jakby ktoś mógł mi pokazac jak to się robi to będę wdzięczna
31 sty 20:07
Mila:
Liczysz wyznaczniki;
Warunek:
W=0 i Wx=0 i Wy=0 i Wz=0
31 sty 20:23
Kasia: Nie umiem właśnie wyznaczyć jak mam tą niewiadomą, mogłabyś mi pokazać na przykładzie jednego
x?
31 sty 20:39
Mila:
a 1 1 −1
−1 a 1 1
1 −1 a 1
1 1 −1 a
W=a4+2a2+8a+5
W=0⇔a4+2a2+8a+5=0
W(−1)=0
Dzielimy W(a) przez: (a+1)
1 0 2 8 5 a=−1
1 −1 3 5 0
a4+2a2+8a+5=(a+1)*(a3 −a2+3a+5)
p(a)=(a3 −a2+3a+5)
p(−1)=−1−1−3+5=0
Po podzieleniu przez (a−1) mamy
(a3−a2+3a+5)=(a+1)*(a2−2a+5)
Δ<0 brak rozwiązań równania: a2−2a+5=0 w R
W(a)=(a+1)2*(a2−2a+5)
2)
W=0 dla a =−1
Wszystkie wyznaczniki Wxi są równe 0 .
Teraz wstaw do układu a=−1
−1*x+y+z−v=0 ,
−x−y+z+v=0,
x−y−z+v=0,
x+y−z−v=0
===============
(1)+(4)⇔2y=2v
y=v
x=z
v,z∊R
31 sty 21:09
Kasia: dziękuje Ci bardzo <3
31 sty 22:59