Płaszczyzna styczna do powierzchni
Michał: Witam. Potrzebuję pomocy z zadaniem:
Trzeba znaleźć płaszczyznę styczną do do powierzchni:
x=u cosv
y=u sinv
z=2v
u=π, v=π.
Obliczyłem punkt, mam P[−π;0;2π]. Chciałem znaleźć wektor styczny poprzez pochodne, ale nie
potrafię tego zróżniczkować
Odpowiedź: 2y−πz+4π2
Z góry dziękuję
31 sty 19:43
Adamm:
r(u, v) = [ucos(v), usin(v), 2v]
ru = [cos(v), sin(v), 0]
rv = [−usin(v), ucos(v), 2]
ru x rv − wektor styczny
31 sty 19:53
Michał: Dziękuję bardzo
31 sty 19:55