grupy
grupy:
Niech I bedzie idealem pierscienia Z10[X] generowanym przez wielomian x3.
a) Z ilu elementow sklada sie pierscien ilorazowy Z10[X]/I ?
b) opisac zbior elementow odwracalnych pierscienia Z10[X]/I.
31 sty 19:35
Adamm:
a)
Z10[x]/I = {I+ax2+bx+c : a, b, c∊Z10}
|Z10[x]/I| = 103
31 sty 19:46
Adamm:
b)
I+(ax2+bx+c)(a'x2+b'x+c') = I+aa'x4+(ab'+a'b)x3+(ac'+a'c+bb')x2+(bc'+b'c)x+cc' =
I+(ac'+a'c+bb')x2+(bc'+b'c)x+cc' = I+1
⇔
(ac'+a'c+bb')x2+(bc'+b'c)x+cc'−1 = 0
ac'+a'c+bb' = 0, bc'+b'c = 0, cc' = 1
chyba trudno byłoby coś więcej powiedzieć
31 sty 20:00
Adamm:
po rozwiązaniu
c − odwracalny
c' = c−1
b' = −bc−2
a' = −ac−2+b2c−3
czyli po prostu c musi być odwracalne i tyle, a element odwrotny jest dany przez powyższe
31 sty 20:04