Szybkie pytanie o pochodną ułamka
Bartek: Witam,
Przy liczeniu pochodnej z np:
4x3/5 używam wzoru standardowego wzoru na pochodne z ułamka
tj. [f(x)/g(x)]'=[f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x)]/g2(x) ?
31 sty 19:24
ABC:
akurat w tym przypadku nie musisz tego wzoru stosować bo masz tam stałą w mianowniku
31 sty 19:32
Bartek: Więc jak to powinienem liczyć, gdy mam stałą w mianowniku ? Bo oto mi głównie chodzi
31 sty 19:33
31 sty 19:33
Bartek: A gdy mam trochę bardziej rozbudowany licznik np. (x
2−9x
3)/4
31 sty 19:35
Janek191:
Wykonaj dzielenie przez 4
31 sty 19:36
the foxi:
tak samo
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| *(x2−9x3)= |
| *x2− |
| *9x3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
31 sty 19:37
Bartek: Czyli to będzie takie coś (1/4 *x
2)'−(9/4*x
3)'
31 sty 19:38
Bartek: Oki już rozumiem, dzięki wielkie
31 sty 19:39