Prosze o pomoc
Damian: Witam wszystkich. Prosze o pomoc...
1) Znajdz rownanie prostej przechodzacej rownoleglej do danej prostej i przechodzacej przez pkt
A.
A=(−9,−2) prosta−2x−3y+4=0.
Przeksztalcam ją do y czyli −3y=−2x−4 i co dalej
Eta:
Tysiące takich zadań już było na forum( należy korzystać , po to jest to forum)

prosta k : po przekształceniu do postaci kierunkowej:
k: y= −
23x+
43
wsp. kier. a
1= −
23
wsp. kier. prostej p || k : a
2 = a
1 = −
23
prosta p: y= a
2( x−x
A)+y
A
y=......... dokończ