Oblicz calke
neb: Hej, mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak rozwiązać tę całkę?
Biorę za t = tg(x)
| | 1 | |
a za dt = |
| ale nie potrafię poprawnie tego rozwiązać |
| | cos2(x) | |
31 sty 19:14
Jerzy:
| | tg2x | |
= ∫ |
| dx i podstawienie: tgx = t |
| | cos2x | |
31 sty 19:17
Jerzy:
Bzdura.... zapomnij.
31 sty 19:18
neb: Przepraszam najmocniej, pomyliłem się przy przepisywaniu zadania
| | (tgx)3 | |
powinno być ∫ |
| |
| | cos2x | |
31 sty 19:24
Mariusz:
Podstawienie t=tg(x)
powinno być dobrym pomysłem jeśli całkujesz po x
31 sty 19:43
Jerzy:
tg(x) = t rozstrzyga.
31 sty 20:00
Jerzy:
Dostajesz.... ∫t3dt
31 sty 20:03