Kombinatoryka
Jola : Z cyfr 0,1,2,7, tworzymy szesciocyfrowe liczby całkowite dodatnie, w których suma cyfr jest
równa 9. Oblicz ile możemy utworzyć takich liczb.
31 sty 18:36
Jerzy:
Zacznij od rozpisania możliwych kombinacji dających wynik 9
31 sty 18:48
wredulus_pospolitus:
skoro suma cyfra ma być równa 9 to masz takie możliwości:
7,2,0,0,0,0 (w różnej kolejności)
7,1,1,0,0,0 (w różnej kolejności)
2,2,2,2,1,0 (w różnej kolejności)
2,2,2,1,1,1 (w różnej kolejności)
policz ile masz możliwości
31 sty 18:49
Jerzy:
4
31 sty 18:51
Jerzy:
I pamiętaj,że na początku nie może być 0
31 sty 18:52
Mila:
Pierwszą cyfrą może być: 1 lub 2 lub 7
===================
3*20+3*5+10=60+15+10=85
Sprawdź , czy czegoś nie pominęłam.
31 sty 19:03
Eta:
Zgadza się

też tak liczyłam
31 sty 19:04
Jola : Wytłumaczy ktoś czemu w jednym mianowniku jest np. 3! a w innym 4! Bo kompletnie nie rozumiem
kombinatoryki 🙁
31 sty 19:17
Jerzy: Może prościej.
| | | | 5! | |
1) ustawiasz 7 na początku, a 2 na | sposobów = |
| = 5 |
| | | 2!3! | |
31 sty 19:23
Jola : A ok. Dobra teraz rozumiem 😅
31 sty 19:26
Mila:
Jeżeli masz 6 różnych cyfr, to możesz je ustawić na 6! sposobów .
Jeżeli masz cyfry:
| | 6! | |
111225 to ustawisz je na |
| |
| | 3!*2! | |
dzielisz przez 3! bo przestawienie jedynek między sobą nie daje nowej liczby,
tak samo przestawienie dwójek między sobą.
To są permutacje z powtórzeniami.
https://www.youtube.com/watch?v=RIDM1VV-oc0
31 sty 20:10