czastkowe
ader: . Znajdź pochodne cząstkowe pierwszego i drugiego rzędu następujących funkcji (w każdym
przypadku skomentuj obszar określoności funkcji
Czy zrobiłem czastkowe dobrze? pierwszego rzędu( to chyba x i y oddzielnie)
o co chodzi z tym skomentowaniem obszaru określonych funkcji?
f(x,y)= 2x2y0,5 −x,
f'x = (2x2y0,5 −x)' = (2x2y0,5)' − (x)' = 4x − 0 = 4x
y stała więc będzie 0 ?
f'y = (2x2y0,5 − x)' = (2x2y0,5)' − (x)' = 2xy1/2 − 0
31 sty 17:50
ader: te 2xy to tam w potędze jest 1/2
31 sty 17:51
Jerzy:
Źle.
31 sty 17:52
Jerzy:
fx = 4x√y − 1
31 sty 17:53
Jerzy:
Jak liczysz po x, to y traktujesz jako stałą.
31 sty 17:54
31 sty 17:56