funkcje
Ola: Prosta o równaniu y=−ax−2a ma z wykresem funkcji kwadratowej f(x)=x
2−4 tylko 1 punkt wspólny
p. Wyznacz wartość parametru a oraz współrzędne punktu p. Dla wyznaczonej wartości parametru a
przedstaw graficznie w układzie współrzędnych.
Pomoże ktoś, bardzo proszę
17 lut 19:15
Eta:
y= −ax −2a
i y= x2−4
to: −ax −2a= x2 −4 => x2 +ax +2a −4=0
warunek Δ=0 −−− bo wykresy mają tylko jeden punkt wspólny
Δ= a2 −4( 2a−4) = a2 −8a +16= ( a−4)2
Δ= 0 <=> ( a−4)2=0 => a= 4
to y= −4x −8 i y= x2−4
x2−4= −4x −8
x2 +4x +4 =0 => ( x+2)2=0 => x = −2 to y= −4*(−2)−8 =0
P( −2,0)
graficznie : narysuj wykresy:
y= −4x−8 i y= x2−4
wykresy muszą się przeciąć w punkcie P( − 2,0)
17 lut 19:25
Ola: dziękuję

Aa czy pomogłabyś mi jeszcze w jednym?
17 lut 19:26
Eta: w jakim?
17 lut 19:31
Ola: Drut długości 20 cm przecięto na dwie części, Z jednej zrobiono ramkę kwadratową o boku x cm a
z drugiej ramkę prostokątną której dłuższy bok ma 3 cm.
1. Napisz wzór funkcji opisującej sumę pól figur ograniczonych przez te ramki w cm2 w
zależności od x. Podaj wzór funkcji w najprostszej postaci, określ dziedzinę tej funkcji.
2. Wykaż, że najmniejsza wartość sumy pól figur ograniczonych przez te ramki wynosi 12 cm2
17 lut 19:35
Ola: a ten drugi wykres to będzie parabola?
17 lut 19:37
Ola: 
proszę o pomoc
17 lut 19:56
Eta:
tak parabola , ramionami zwrócona do góry o W ( 0,−4) i x
1= −2 i x
2= 2
co do zadania 2)
wpisz tu w wyszukiwarkę słowo "drut"
masz tam podobne zadania, bo już nie chce mi się tego pisać setki razy
17 lut 20:07
Ola: ciągle próbuję to narysować i nie wychodzi nic, na pewno jest to dobrze obliczone?
17 lut 20:45