pochodna
zorro: wyznacz przedział monotoniczności funkcji
f(x) = x5 + 5x3 + 4
31 sty 16:21
Bleee:
No to liczysz pochodną i szukasz rozwiązań rownania f'(x) = 0
I robisz szkic wykresu pochodnej.
31 sty 16:39
zorro: f'(x) = 5x4 + 15x2 = 5x2(x2+3)
5x2 = 0
x = 0
x2+3 = 0
x2 = −3
sprzeczne
i teraz bym narysował wykres z tym 0, ale w odpowiedzi jest "R"
31 sty 19:55
ABC:
a jaka jest krotność pierwiastka 0?
31 sty 19:56
ICSP: x5 − rosnąca
5x3 − rosnąca
suma funkcji rosnących przesunięta w górę nadal jest funkcja rosnącą.
31 sty 20:03
zorro: a jak mam f(x) = 1/(x2−4)
f'(x) = 2x/(x2−4)2
2x/(x2−4)2 = 0 | * (x2−4)2
2x = 0
x = 0
ale, w odpowiedziach miejscami zerowymi są liczby −2, 0 i 2
co robie zle?
31 sty 20:07
zorro:

a w takim wypadku funkcja ma maksimum w A i C? jeżeli nie przechodzi przez oś to nie ma
ekstremum?
31 sty 20:21
zorro: max w A i min w C*
31 sty 20:31