Relacje
Elena: Rozważmy relację xRy określoną na zbiorze liczb całkowitych warunkiem 3 dzieli x + 2y.Czy jest
ona:
−zwrotna,
−symetryczna,
−przechodnia?
Problem pojawia się w zapisie czy relacja jest symetryczna,czy powinno to wyglądać w ten
sposób:
(xRy ⇒ yRx) ⇔ (3|x+2y ⇒ 3|y+2x) ? Jeśli tak to w jaki sposób to udowodnić?
31 sty 16:16
ite:
Tak, taki warunek jak zapisałaś, trzeba sprawdzić.
m,k∊Z
para (x,y) należy do relacji więc x+2y=3m
x=3m−2y
sprawdzamy czy para (y,x) należy do relacji
y+2x=y+2(3m−2y)=y+6m−4y=6m−3y=3(2m−y)
jest to wielokrotność 3
stąd xRy ⇒ yRx
31 sty 16:39
Elena: Ok dziękuje
31 sty 16:49