Indukcja matematyczna
Beret: Siema, miałem taki przykład na kolokwium z tym, że niezbyt wiem jak sie do niego zabrać 3n>n.
Pomijając już kwestie sprawdzenia dla n=1,
3n+1>n+1
3*3n>n+1
I szczerze nie mam pomysłu co dalej z tym zrobić.
31 sty 14:33
ABC:
chodzi ci jak zrobić dowód przez indukcję matematyczną?
31 sty 14:38
Bleee:
Mozesz zbadać monotonicznosc funkcji f(x) = 3x − x
31 sty 14:38
Bleee:
Ach... Indukcja
2)
3k > k
3)
3k+1 = 3*3k > z (2) > 3*k = k + 2k ≥ k +2 > k+1
No i koniec
31 sty 14:40