funkcja wymierna
Linlianna: Odległosc miedzy stacjami A i B Wynosi 800 km. O godzinie 800 z A do B wyjechał pociag osobowy,
a 96 minut pózniej z B do A pociag pospieszny, którego srednia predkosc była o 40km
h wieksza od osobowego. Pociagi te mineły sie w odległosci 360 km od A. Podaj srednie predkosci
obu pociagów.
31 sty 13:42
Eta:

Dla osobowego : v , t
dla pośpiesznego : v+40, t−1,6
Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | v*t=360 | |
| ⎩ | (v+40)(t−1,6)=440 |
|
...............................
Odp: v
o=v=60 km/h , v
p=v+40=100 km/h
=================================
31 sty 17:08
XXX: Dzięki
31 sty 19:39