wyznaczyc wartosci wlasnie i wektory wlasne
cosik: f : R3 → R3 , f (x, y, z) = (x + z, −x + 2y, 0)
dla λ=1 x=y=z=0
ma wyjsc
, V1 = lin {(1, 1, 0) }
nie wiem jak do tego dojsc
31 sty 12:57
jc: (x,y,z)≠(0,0,0)
x+z=kx
y=−kx
0=kz
k=0, (x,y,z)=(1,0,−1)
k≠0, z=0
x=kx
y=−ky
k2=−1, problem nie ma rzeczywistych rozwiązań
31 sty 16:05
jc: Źle odczytałem.
f (x, y, z) = (x + z, −x + 2y, 0)
x+z=kx
−x+2y=ky
0=kz
k=0
x+z=0
−x+2y=0
(x,y,z)=(2,1,−2)
k≠0
z=0
x=kx
−x+2y=ky
k=1
(x,y,z)=(1,1,0)
k=2
(x,y,z)=(0,1,0)
31 sty 16:10
cosik: Dalej nie wiem jak obliczyc dla k=1. Mozesz to rozpisac jak dla "debila" ?
31 sty 16:40
jc: Rozwiązujesz układ równań
x+z=x
−x+2y=y
0=z
z=0
x=y
Jako niezerowe rozwiązanie możesz wybrać
x=1, y=1, z=0.
31 sty 16:46
cosik: dla lambda = 2
jest
x+z=2x
−x+2y=2y
0=2z
z=x
x=0
z=0
czyli y zostaje
(0,y,0)= lin(0,1,0) ?
31 sty 17:09