matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proste równanie
Jan:
Witam, czy mogłby mi ktoś pokazac jak policzyć takie równanie? : x
2
+2lnx −3x = 0 z góry dziekuje
31 sty 12:07
ABC:
możesz przekształcić do postaci
2ln x
x=3−
x
2ln x
0
przyjąć x
0
=2 i iterować x
1
=3−
itd. zbieżność jest dość dobra
x
0
31 sty 12:16
Mila:
Może graficznie?
3
1
lnx=
x−
x
2
2
2
x≈2.25
31 sty 18:22
ABC:
na moim 30−letnim Casio po ok. 10 iteracjach wynik ustala się na 2.27722751
31 sty 19:02
Mila:
Na pewno masz rację
ABC
31 sty 19:04