Wyznacz ekstremum i monotoniczność funkcji
Marti97: Wyznacz ekstremum i zbadaj monotoniczność funkcji f(x)= x + 9x
31 sty 11:43
Jerzy:
D = R\{0}
| | 9 | |
f'(x) = 1 − |
| .... teraz szukaj miejsc zerowych pochodnej. |
| | x2 | |
31 sty 11:45
Marti97: Kandydat na ekstremum to 3 ? I później wychodzi że f maleje dla x należące do (0,3> i rosnące
dla <3 do +nieskończoności?
31 sty 11:47
wredulus_pospolitus:
a x=−3 już nie
31 sty 11:48
wredulus_pospolitus:
druga sprawa ... jakbyś wcześniej policzył granicę funkcji w (−∞) to zapewne zauważyłbyś że coś
jest nie tak z tą monotonicznością, którą przedstawiłeś
31 sty 11:50
PW: Bez pochodnej:
Dla x>0 mozna zastosować nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną:
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy
to znaczy gdy x = 3.
Odpowiedź: Funkcja osiąga maksimum lokalne dla x=3 i jest ono równe 6. Z uwagi na nieparzystość
osiąga minimum lokalne dla x=−3 i jest ono równe −6.
31 sty 16:35
PW: Oczywiście napisasłem "maksimum" zamiast "minimum" i odwrotmoe.
31 sty 16:37