Liczby zespolone -prosze o pomoc ;)
Marti97: Wyznacz część rzeczywista i urojona liczb zespolonych z= 2 + 5i3 − 2i
31 sty 11:40
Jerzy:
Pomnóż licznik i mianownik przez: 3 + 2i
31 sty 11:43
Marti97: Dziękuję !
31 sty 11:47
Marti97: A co dalej ?
31 sty 11:52
ABC:
dalej skorzystaj (3−2i)(3+2i)=32−(2i)2=9+4=13
31 sty 11:54
Jerzy:
W mianowniku dostajesz 13 , a licznik uporządkuj.
31 sty 11:54
Marti97: | 10i2 + 19i + 6 | |
| i to koniec zadania ? |
| 13 | |
31 sty 11:58
ABC:
i
2=−1
31 sty 12:00
Marti97: Wynik końcowy 19i−413 ?;>
31 sty 12:02
Jerzy:
Przeczytaj polecenie.
31 sty 12:04
Marti97: Urojona 1913 rzeczywista −413
31 sty 12:10
Jerzy:
Tak.
31 sty 12:12
Marti97: Dziękuję ślicznie !
31 sty 12:12