Liczby zespolone
Marti97: Oblicz pierwiastek z −1 trzeciego stopnia w zbiorze liczb zespolonych ?
31 sty 11:36
ABC:
z
3+1
3=0
(z+1)(z
2−z+1)=0
31 sty 11:41
Jerzy:
Tutaj nie ma równania. Ma obliczyć: 3√−1
31 sty 11:44
Marti97: Dziękuję bardzo ! A mogłabym prosić o jakieś wytłumaczenie jak to się robi ?;>
31 sty 11:45
Marti97: Tak właśnie trzeba obliczyć to co pan pisze
31 sty 11:45
ABC: z
3=−1 ⇔z
3+1=0 ⇔z
3+1
3=0
nie ma równania to można je stworzyć
31 sty 11:48
Jerzy:
| | cos a + 2kπ | | sinα + 2kπ | |
n√z = n√|z|*( |
| + |
| ) , dla : k = 0 ,1 ,2 ...n − 1 |
| | n | | n | |
α − argument liczby z
31 sty 11:48