paulina: w trójkącie ABC kąt przy wierzhcolku B jest 2 razy wiekszy od kata przy wierzcholku A , a
kąt przy wierzchołku C jest 3 razy wiekszy od kata przy wierzcholkuA. Wyznacz obwód tego
trojkata wiedzac , ze najdluzszy bok ma 12 cm, wyznacz długość promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt.
16 lis 17:05
Wojtek:
Ja bym to zrobił tak:
suma kątów --> α (wierzchołek A) + 2α (B) + 3α = 6α = 180
czyli α=30
Mamy do czynienia z trójkątem 30, 60, 90, a na boki tego trójkąta są już wzory: bok a
(najkrótszy), bok a√3i 2a (najdłuższy).
Zaś promień wpisanego okręgu wyznacza się, że:
r = 2PΔ / a+b+c , gdzie P - pole trójkąta; a,b,c - boki
16 lis 17:35
yeti:
Myslisz OK

!

czy Paulina wie jak dalej policzyć

odp powinna być r= 3(
√3 - 1)

16 lis 17:54
paulina: Dziękuje , juz wiem jak to zrobić , nie zauwazylam tej zaleznosci 30 ,60 ,90 stopni ,
dzieki wielkie
16 lis 18:37