1 | x3 | 1 | 1 | |||||
∫ x3 ln(2x) dx = | ln(2x) −−> | x2 −−> | | = | x3 ln(2x) − ∫ | * | ||||
x | 3 | 3 | 2x |
x3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
dx = | x3 ln(2x) − | ∫ | * x3 dx= | x3 ln(2x) − | ||||||||
3 | 3 | 6 | x | 3 | 6 |
x3 | 1 | |||
+C = | x3 ln(2x) − {1}{18} x3 +C | |||
3 | 3 |
1 | ||
u'= | ||
x |
x4 | ||
v= | ||
4 |
1 | x3 | 1 | x4 | |||||
. = | x4ln(2x) − ∫ | dx = | x4ln(2x) − | + C | ||||
4 | 4 | 4 | 16 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |