Mam teraz sprawdzian pomoże ktoś?
evv: Podaj współrzędne wierzchołka paraboli
a. y=−3(x−3)2 − 1
b. y=2(x+2)2 +4
c. y=(x−1)+5
d. y=−5(x+1)−3
31 sty 09:16
ABC:
a) (3,−1)
b) (−2,4)
c,d chyba źle przepisane
31 sty 09:18
evv: tak mam w zadaniu więc nie jest źle 🙂
31 sty 09:55
the foxi:
wykres funkcji liniowej nie jest parabolą, a co za tym idzie, nie ma wierzchołka

aczkolwiek nietrudno się domyślić, jak powinien wyglądać wzór, a patrząc na rozwiązanie
ABC powinieneś "załapać", jakie będą te współrzędne
31 sty 09:58
ABC:
a(x−p)
2+q ma w punkcie (p,q)
31 sty 10:01