proszę o rozwiązanie
asia92: 24. Badając aktywność kwaśnej fosfatazy z ziemniaka wzięto 0,5 ml wyciągu z ziemniaka,
sporządzonego w ten sposób, że w 500 ml wyciągu znajdowało się 150 g miazgi ziemniaka (150 g
miazgi + 350 ml wody). Wyciąg rozcieńczono 10−krotnie, z rozcieńczonego pobrano 0,2 ml i
inkubowano wraz z 2,5 ml 10% roztworu substratu przez 20 minut w temperaturze 37oC. Po
inkubacji stwierdzono ubytek 15 mikromoli substratu o masie molowej 94 g/mol.. Oblicz
aktywność enzymu i wyraź ją w mikromolach przereagowanego substratu w ciągu 1 minuty przez
enzym zawarty w 1 g tkanki ziemniaka.
31 sty 00:38
wredulus_pospolitus:
A to my jesteśmy studentami chemii czy Ty ?
początkowe stężenie miazgi wynosiło 30%
rozcieńczono 10−cio krotnie, więc stężenie spada do 3%
więc masz 0.2ml 3 miazgi w inkubatorze z 2.5ml 10% substratem ... i tutaj już niech się
przyszła chemiczna pochwali swoją wiedzą i dokończy sama to zadanie
31 sty 00:47
asia95: Nie jestem studentką chemi dlatego proszę o rozwiązanie zadania. W nim Pani wykładowca na pewno
zawarła jakieś niepotrzebne do niczego informacje przez które nic nie rozumiem i nkie mam
pojęcia jak ruszyć z tym dalej chociaż myśle że pewnie okaże się one bardzo proste ..
31 sty 00:56