Funkcja dwóch zmiennych
studenciak: Dana jest funkcja f(x) =
| x2 x | |
| (x, y)≠(0, 0) |
| x2 + y2 | |
0, (x, y)=(0, 0)
a) Zbadaj ciągłość tej funkcji
c) Zbadaj czy funkcja jest różniczkowalna w punkcie (0,0)
Czy ktoś ma jakieś pomysły?
30 sty 22:24
ABC:
po pierwsze zapewne źle przepisałeś przykład, dlaczego nie x3 tylko x2x ?
30 sty 22:27
studenciak: Racja, tam powinno być x
2y
Mój błąd
30 sty 22:31
ABC:
do ciągłości wykorzystaj x
2y =x(xy)
30 sty 22:35
studenciak: Ciągłość zrobiłem w ten sposób
| y | |
| jest na pewno mniejsze lub równe 1 |
| x2+y2 | |
Zatem:
lim
(x,y)→(0,0) 0 = 0
lim
(x,y)→(0,0) x
2 = 0
| | x2y | |
Zatem lim(x,y)→(0,0) |
| =0 = f(0, 0), a skoro granica zmierzająca do (0,0) jest |
| | x2+y2 | |
równa wartości w tym punkcie, to funkcja jest ciągła.
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
30 sty 22:47
ABC:
dałem ci wskazówkę , ty piszesz nieprawdę " mniejsze lub równe 1"
| | y | |
weź y=0.1 , x=0.1 wtedy |
| =5 |
| | x2+y2 | |
30 sty 22:50
studenciak: Różniczka po x wyszła mi:
| df | | 2xy3 | |
| = |
| poza punktem (0,0) i 0 w tym punkcie |
| dx | | (x2+y2)2 | |
30 sty 22:50
studenciak: Dobra, tam też się zaplątałem, wyłączyłem nie to, co planowałem przed ułamek
Zatem
lim y = 0
I wtedy z tw. o trzech funkcjach
30 sty 22:54
ABC: teraz lepiej
pochodną cząstkową po iksie w (0,0) policz z definicji
i różniczkę istnienie też z def.
30 sty 23:03
studenciak: | df | | f(0+h, 0) − f(0, 0) | | | | 0 | |
| (0, 0) = |
| = |
| = |
| = 0 |
| dx | | h | | h | | h | |
Cząstkowa po y chyba wyszłaby identycznie, a skoro cząstkowe są równe i funkcja jest ciągła, to
funkcja jest różniczkowalna
Czy to jest w ogóle prawda/dobry sposób? o.o
+ jak bada się istnienie różniczki?
30 sty 23:18
ABC: warunek na różniczkę jako odwzorowanie liniowe powinieneś mieć, tam przeważnie nieskończenie
mała występuje w tym warunku, idę spać
30 sty 23:24