...
Anna: Rzut n razy monetą.
Orzeł wypadnie nieparzysta ilosc razy:
moc omega=2
n
| | | | | | | | | |
moc A= | + | + | +...+{ | lub = (2n)/(2) |
| | | | | |
P(A)= 1/2.
JAKBY BYŁO orzeł wypadnie PARZYSTĄ ilosc razy?
30 sty 21:46
wredulus_pospolitus:
| | 2n | |
wybacz ale nie widzę skąd wiesz że ta suma w obu przypadkach będzie równa |
| |
| | 2 | |
30 sty 21:57
30 sty 22:06
wredulus_pospolitus:
i skąd teraz wniosek że:
Gdzie to wykazałaś
30 sty 22:08
wredulus_pospolitus:
Dla n = 2k − 1 (czyli nieparzystego) rozumiem, że rozumiesz jak to wykazać (bo jest to proste
do wykazania), ale dla n parzystego to nie jest lustrzane odbicie ... więc
30 sty 22:10
PW:
Dla n=3
(o, r, r)
(r, o, r)
(r, r, o)
(o, o, o)
| | 23 | |
|A|=4 = |
| , rzeczywiście. |
| | 2 | |
Dla n=4 też A składa się z ciągów, w których jeden element jest równy "o" lub 3 elementy są
równe "o"
Do powyższych ciągów trzeba więc dołożyć po jednym elemencie "r". Można to zrobić na 2 sposoby
w trzech pierwszych ciągach i na 4 sposoby w ostatnim.
| | 24 | |
Wszystkich sposobów jest więc 3•2+4=10 ≠ |
| |
| | 2 | |
30 sty 22:15
Anna: w zeszycie jest tylko tak:
30 sty 22:17
wredulus_pospolitus:
To się jutro zapytaj nauczyciela jak udowodnić, że:
PW
Ale dla A=4 to nie będą wszystkie możliwości
| | 24 | |
przecież tutaj masz 4 + 4 możliwości = 23 = |
| |
| | 2 | |
31 sty 00:57
wredulus_pospolitus:
Anno a teraz pokażę Ci w jaki sposób można zrobić to zadanie w o wiele łatwiejszy (bez żadnych
dwumianów Newtona i ich sumowaniu) i chyba bardziej 'przyswajalny' sposób.
Mamy rzucać n razy monetą (nieistotne czy n jest parzyste czy nie). Mamy mieć ostatecznie
nieparzystą liczbę wypadnięć orła.
Po (n−1) rzutach jedną z poniższych sytuacji:
1) z prawdopodobieństwem p (nie znanym nam) po (n−1) rzutach mamy nieparzystą liczbę orłów
2) z prawdopodobieństwem (1−p) po (n−1) rzutach mamy parzystą liczbę orłów
innych możliwości nie ma

Więc, co teraz musi wypaść aby ostatecznie po n rzutach była nieparzysta liczba orłów?
1) Dla pierwszej sytuacji musi wypaść reszka (z prawdopodobieństwem 1/2)
2) Dla sytuacji drugiej musi wypaść orzeł (z prawdopodobieństwem 1/2)
Więc nasze:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A) = p* |
| + (1−p)* |
| = |
| *(p + 1 − p) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
KONIEC
PS. I teraz spróbuj sobie sama odpowiedzieć na swoje pytanie (rozwiązując w analogiczny sposób
jak tutaj Ci zaprezentowałem) 'jakby było gdyby suma miała być parzysta'. Czy teraz jesteś w
stanie to policzyć ?
31 sty 07:55