Zbieżność ciągu
Paral: Sprawdź czy ciąg jest zbieżny:
| 1 | | 2 | | 3 | | n | |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| 2 | | 22 | | 23 | | 2n | |
Jak się do tego zabrać?
30 sty 21:41
ABC:
Oznacz to przez Sn i wykonaj chytre przekształcenia , to znajdziesz granicę
30 sty 21:43
Paral: No właśnie ciężko doszukać się tych "chytrych przekształceń", jakaś podpowiedź? Wskazówka?
30 sty 21:47
ABC: nie są szczególnie chytre − mnożenie i odejmowanie
30 sty 21:47
mat:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| +......n sum |
| |
| | 2 | | 22 | | 22 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| +...+ |
| )+( |
| +... |
| )+... |
| | 2 | | 2n | | 22 | | n | |
| | 1 | 1−(1/2)n | | 1 | 1−(1/2)n−1 | | 1 | 1−(1/2)1 | |
= |
|
| + |
|
| +....+ |
|
| |
| | 2 | 1−1/2 | | 22 | 1−1/2 | | 2n | 1−1/2 | |
| | 1 | | 1 | |
=1*(1−(1/2)n)+ |
| (1−(1/2)n−1)+...+ |
| (1−(1/2)1) |
| | 2 | | 2n−1 | |
| | 1 | | 1 | |
=1+ |
| +...+ |
| −((1/2)n+(1/2)n+...+(1/2)n) |
| | 2 | | 2n−1 | |
| | 1−(1/2)n−1 | |
= |
| −n(1/2)n |
| | 1−1/2 | |
| | 1 | |
=2−( |
| )n−2−n(1/2)n→2−0−0=2 |
| | 2 | |
30 sty 22:10
ABC:
szybciej byłoby
| | 1 | | 2 | | 3 | | n | |
Sn= |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2n | |
pomnożyć to przez 2 stronami i odjąć wyjściową równość od tego
granica wynosi 2
30 sty 22:15
studentka: najlepiej byłoby całke policzyć
30 sty 22:22
ABC:
można też szereg potęgowy zróżniczkować

... to jest overkill w tym przypadku
30 sty 22:23
Mariusz:
obliczysz z pochodnej szeregu geometrycznego
Sumę możesz zapisać w postaci równania rekurencyjnego
s
n=s
n−1+a
n
które rozwiążesz funkcją tworzącą
pamiętając że skoro rekurencja zachodzi dla n≥1
to sumowanie też zaczynasz od jedynki
30 sty 22:24
jc: Ile średnio rzutów trzeba wykonać monetą, aby wypadła reszka? dwa i to jest granica.
30 sty 22:29
mat: Fajne jc
30 sty 22:30
ABC:
jc nieważne kto rzuca monetą ważne kto liczy reszki heh jak na wyborach
30 sty 22:32
Mariusz:
mat tak bez uzasadnienia to średnio "fajne"
30 sty 22:36
mat: no jak sie wie o co chodzi, wiadomo ze na 1 rok nie o to chodzilo
30 sty 22:37
Paral: Dość skomplikowane, ale do ogarnięcia, dzięki!
30 sty 22:37
Mariusz:
Paral ABC w innym wpisie napisał
Poprzednik podał link gdzie opluto klasyczne metody.
Ja nie jestem wielkim ich obrońcą, a jednak da się nimi policzyć,
i widać przynajmniej co się dzieje, a nie używa się wzorów bez uzasadnienia
A tutaj funkcja tworząca dobrze pasuje mimo iż
też jest jest opluwana choć pasuje do rekurencji liniowych
i nie tylko np liczby Catalana
ABC polubiłem ten fragment twojego wpisu , bo do wielu rzeczy on pasuje
30 sty 23:02
ABC: Mariusz ja tam lubię funkcje tworzące ,ale w naprawdę trudnych zadaniach

tutaj da się elementarnie , choć też to można ładnie nazwać "zaburzanie sum" itp.
30 sty 23:07
Paral: Tylko jeszcze ani pochodnych ani całek nie miałem i właśnie potrzebuje rozwiązania
elementarnego jeśli mogę to tak nazwać
30 sty 23:12
jc: No to masz rozwiązanie z 22:15. Wykonaj rachunek, najlepiej dla n=5, zobaczysz, co się
dzieje. No, chyba że już zrozumiałeś.
30 sty 23:35
Adamm:
| n | | 1,5n | |
| ≤ |
| dla odpowiednio dużych n |
| 2n | | 2n | |
szereg zbieżny z kryterium porównawczego
30 sty 23:43
Mariusz:
Mnie funkcją tworzącą wyszło
Ciąg indeksowałem od zera bo tak jest wygodniej gdy korzystamy z funkcji tworzącej
Gdybyśmy ciąg indeksowali od jedynki to otrzymalibyśmy
i z tego mamy policzyć granicę
czyli wystarczy wykazać że
30 sty 23:43
31 sty 00:23
Paral: Mariusz dzięki, chyba trochę za późno zacząłem się przygotowywać do sesji
31 sty 00:36
Adamm:
Kto powiedział że to trzeba obliczać ...
31 sty 10:31