matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granicę ciągów
Axido:
Wyznacz granicę ciągów:
n
a
n
=
√
n
2
−1
−
√
n
2
−n
b
n
=(
)
n+3
n+1
30 sty 21:32
wredulus_pospolitus:
a
n
... zastosuj standardowe przekształcenie:
a−b
√
a
−
√
b
=
√
a
+
√
b
b
n
... granica Eulera
30 sty 21:41
Axido:
a
n
wychodzi 0 ?
30 sty 21:49
Jerzy:
lim b
n
= e
−1
30 sty 21:54
ABC:
1
a
n
nie wyszło ci
?
2
30 sty 21:55
Axido:
1
Tak, sorki
wychodzi a
n
2
30 sty 22:13