rózniczkowalność funkcji 2 zmiennych
esteban: Zbadaj różniczkowalność funkcji f(x,y) w punkcie P
0=(0,0)
| | ⎧ | (x2+y2)*sin1x2+y2 gdy (x,y)≠(0,0) | |
| f(x,y)= | ⎩ | 0 gdy (x,y)=(0,0) |
|
1) Obliczam pochodne cząstkowe w P
0=(0,0) z definicji:
| | f(0+Δx,0)−f(0,0) | |
fx = limΔx→0 |
| = 0 |
| | Δx | |
| | f(0,0+Δy)−f(0,0) | |
fy = limΔy→0 |
| = 0 |
| | Δy | |
2) z definicji różniczkowalności funkcji dwóch zmiennych :
f(x,y)−f(x
0,y
0)=f
x(P
0)*x+f
y(P
0)*y + ϰ(x,y)*
√x2+y2
3) badam teraz lim
(x,y)→(0,0) ϰ(x,y) = 0 ,więc funkcja jest różniczkowalna w P
0
ALE pochodne cząstkowe nie są ciągłe w tym punkcie . Jak to interpretować ?
30 sty 21:24
ICSP: ciągłość pochodnych cząstkowych nie jest warunkiem koniecznym różniczkowalności funkcji w danym
punkcie.
30 sty 21:26
esteban: Czyli mimo wszystko odpowiedź na pytanie o różniczkowalność jest twierdząca ?
A takie pytanie, jak mam zbadać ciągłość funkcji w danym punkcie. Mogę to zrobić właśnie
badając w taki sposób czy funkcja jest różniczkowalna i jeśli stwierdzę że jest to z tego
wywnioskować że jest ciągła w danym punkcie ?
30 sty 21:29
ICSP: Pochodne cząstkowe ciągłe ⇒ Różniczkowalność
Pochodne cząstkowe nie są ciągłe ⇒ O rózniczkowalności nic nie wiesz
Aby pokazać ciągłość możesz sprawdzić różniczkowalność jednak jest to znaczący przerost
formy nad treścią.
30 sty 21:32