matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty
vvool:
3x
2
+4
Znaleźć wszystkie asymptoty wykresu funkcji f(x)=
x+1
30 sty 21:18
Eta:
pionowa :
x= −1
ukośna :
y=3x−3
poziomych brak
30 sty 22:09
wredulus_pospolitus:
nie no vvool ... no ale to wyznaczamy dziedzinę ... liczymy pochodne albo przynajmniej przekształcamy wzór funkcji
3x
2
+ 4
3x
2
+ 3
1
1
f(x) =
=
+
= 3x +
co ułatwi sprawę
x+1
x+1
x+1
x+1
liczenia granic
30 sty 22:13
Eta:
30 sty 22:19
vvool:
można prosić o jeszcze jedną wskazówkę ?
30 sty 22:45
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, że oczywiście źle przekształciłem
3x
2
+ 3x − 3x − 3 + 1
1
f(x) =
= 3x − 3 +
x+1
x+1
i z tej postaci łatwo widać jaka będzie postać asymptoty ukośne gdy x −> ±
∞
a i liczenie granicy w punkcie jest banalnie proste
30 sty 23:00
vvool:
dzieks
30 sty 23:03