Dowód
Amatematyczny: Wykaż że liczba m(m+1)(m+2)(m+3)+1 jest kwadratem liczby całkowitej.
(m należy do całkowitych)
30 sty 20:55
ICSP: Przemnóż m z (m+3) oraz (m+1) z (m + 2)
30 sty 21:09
Mariusz:
(m+1)(m+2)=m2+3m+2
m(m+3)=m2+3m
(m2+3m)((m+3m)+2)+1
Niech n=m2+3m
n(n+2)+1=n2+2n+1
n(n+2)+1=(n+1)2
30 sty 21:13
ABC:
czyli
[(m2+3m+1)−1][(m2+3m+1)+1]+1=(m2+3m+1)2
30 sty 21:16
Mariusz:
ABC
Można też było po kolei wymnażać a następnie
wyciągnąć pierwiastek tym sposobem pisemnym
m(m+1)=m2+m
(m2+m)(m+2)=m3+3m2+2m
(m3+3m2+2m)(m+3)=m4+6m3+11m2+6m+1
m4+6m3+11m2+6m+1
Na marginesie ICSP gdyby przyrównał ten wielomian do zera to by
wyszło twoje ulubione równanie zwrotne
(1+6m+11m2+6m3+m4)=1+3m+m2
−1
6m+11m2+6m3+m4|(2+3m)(3m)
6m+9m2
2m2+6m3+m4|(2+6m+m2)(m2)
2m2+6m3+m4
0
30 sty 21:36
ABC:
ICSP może zmienisz nick na ZSN − zwrotny skoczny niewidoczny ?
30 sty 21:39
ICSP: Daliście gotowe rozwiązanie.
Stąd wnioskuje, że nie murze się więcej wypowiadać.
30 sty 21:43
Mariusz:
ABC wiesz co mi nie pasowało w tym sposobie z książki Śniadeckiego ?
Mamy równanie
y
3+py+q=0
y
3=−py−q
Dopełniamy do sześcianu
y
3+3y
2z+3yz
2+z
3=3y
2z+3yz
2+z
3−py−q
(y+z)
3=3y
2z+3yz
2+z
3−py−q
(y+z)
3=(3yz+3z
2−p)y+z
3−q
Teraz chcemy aby
3yz+3z
2−p=0
3yz+3z
2=p
3z(y+z)=p
Teraz gdy obliczymy z i wstawimy do równania
(y+z)
3=(3yz+3z
2−p)y+z
3−q
to nie będziemy mogli skorzystać z różnicy sześcianów
30 sty 21:57