pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hania =): Dany jest ciąg o wyrazie ogolnym : an = n2
−−−−−−−−
n+2
a) srawdz, ze ciag (a2, a6, a8+1,6) jest ciagiem arytmetycznym
b) wyznacz taka liczbe x, ze ciag (a2, x, a6) jest ciagiem geometrycznym.
17 lut 18:35
Zielona Gałązka: Podstaw do tego wzoru n=1. Obliczysz a1
Podstaw n=6. Obliczysz a6
Podstaw n=8. Obliczysz a8
Do a8 dodaj 1,6
A teraz wykonaj odejmowanie: środkowa liczba minus pierwsza ma się równać ostatnia minus
druga.
Jeśli tak i L=P to liczby w tej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.
b)
Jeśli ciąg jest geometryczny, to wśród tych podanych trzech wyrazów: druga liczba (x)
podzielona przez pierwszą (a2) równa się trzecia liczba (a6) podzielona przez drugą.
Wpisz te liczby jako ułamki, masz proporcję, pomnóż w niej na ukos i obliczysz szukane x.
17 lut 23:06