trójkąt
mat19:
Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie o bokach : 2√5, 2√17, 4√2
i zakoduj trzy pierwsze cyfry rozwinięcia dziesiętnego tego wyniku
30 sty 19:55
6latek: abc dlugosc bokow trojkata
P− pole trojkata
30 sty 19:58
mat19:
To ja wiem,ale jak obliczyć pole ?
30 sty 20:02
6latek: masz trzy boki to z tw cosinusow liczysz kąt i liczysz pole
lub ze wzoru Herona liczysz pole
| | a | | a | |
Jesli masz kąt to mozesz tez R obliczyc ze wzoru R= |
| lub 2R= |
| |
| | 2sinα | | sinα | |
30 sty 20:11
jc:

To ten trójkąt w środku. Rysunek może nawet pomóc w znalezieniu promienia.
30 sty 20:13
jc: Pole = 4*8 − 2*4/2 − 2*8/2 − 4*4/2 = 32−4−8−8=12
30 sty 20:14
Eta:
P= P▭ −(8+8+4) = 32−20=
12
| | 2√5*2√17*4√2 | |
R= |
| =.................. |
| | 4*12 | |
30 sty 20:18
Eta:
30 sty 20:19
Mila:

Z tw. cosinusów
(2
√5)
2=(2
√17)
2+(4
√2)
2−2*2
√17*4
√2 cosα
20=68+32−16
√34 cosα
==========
30 sty 22:16
Eta:
30 sty 22:20