Zbadaj zbieżność szeregu
pakoob: Zbadaj zbieżność szeregu:
∞
n=1
Próbuję zbadać to za pomocą warunku koniecznego, a więc liczę granicę od n−−>
∞ i teraz pojawia
się pytanie czy jest to dobre rozwiązanie?
lim (−2)
n+1=(−2)
∞ =

tutaj pojawia się problem, wiem że granica drugiego czynnika jest
równa 1 z de l'Hospitala, ale co z pierwszym czynnikiem?
Może zupełnie inne twierdzenie należy zastosować?
Proszę o pomoc
pakoob: Dzięki ICSP, masz rację, co za gafa z tym Hospitalem do ciągu

Dziękuję też za wskazanie poprawnej metody!