Zespolone
Adrian: i*(z*)=2(z
2)
Jak to rozwiązać ?

Gubię się w środku obliczeń
30 sty 19:46
Mila:
z=x+iy , x,y∊R
i*(x−iy)=2*(x+iy)
2
xi+y=2(x
2+2xyi−y
2)
xi+y=2x
2+4xy*i−2y
2
(2x
2−2y
2−y)+(−x+4xy)i=0
(2x
2−2y
2−y)=0
−x+4xy=0
x*(−1+4y)=0⇔x=0 lub −1+4y=0
1) x=0 to 2*0−2y
2−y=0
| | 1 | |
−2y2−y=0⇔−y*(2y+1)=0⇔y=0 lub y=− |
| |
| | 2 | |
==================
lub
2)(2x
2−2y
2−y)=0
| | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | |
z= |
| + |
| i lub z=− |
| + |
| i |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
===============================
30 sty 23:06
PW: Może bym pomógł, ale nie byłem tak inteligentny, żeby zrozumieć te gwiazdki po lewej stronie.
Jedna oznacza mnożenie, a druga sprzężenie? To rewelacyjny sposób zapisu − w zależności od
położenia ten sam symbol oznacza dwia różne działania.
30 sty 23:32
jc: i(z
*)=2(z
2) ?
Liczysz moduł z obu stron.
|z| = 2|z|
2
z=0 lub |z|=1/2.
Teraz mnożysz obie strony przez z.
i/4=2z
3.
i/8 = z
3
| | √3+i | | −√3+i | |
z=−i/2 lub z= |
| lub |
| |
| | 4 | | 4 | |
30 sty 23:41