Dana jest relacja
CJ: Dana jest relacja S⊂Z×Z gdzie Z jest zbiorem liczb całkowitych taka że xSy ⇔ x− y jest
podzielne przez 3. Relacja S nie jest:
a)zwrotna
b)przechodnia
c)antysymetryczna
d)symetryczna
Prosiłbym o wytłumaczenie jak to rozwiązać
30 sty 19:27
iteRacj@:
Czy relacja S jest zwrotna? Należy sprawdzić, czy x−x jest podzielne przez 3. Reszta z tego
dzielenia wynosi 0, więc 3|x−x dla kazdej liczby całkowitej.
Relacja jest zwrotna.
Czy relacja S jest przechodnia? Należy sprawdzić, czy jeśli 3|x−y i 3|y−z to czy 3|x−z.
k,m∊Z x−y=3k y−z=3m x−z=x−y+y−z=3k+3m=3(k+m)
Jest podzielne, relacja jest przechodnia.
30 sty 22:38