Zesplone
Adrian: Im(u{z−1}/{z+1})=0 jak to rozwiązac i narysować ?
30 sty 18:58
jc:
0=(z−1)(z
* + 1) − (z+1)(z
* −1) = 2(z−z
*)
z=z*
prosta rzeczywista
30 sty 19:06
Adrian: bardzo dziękuje
30 sty 19:18
PW: Inny sposób.
Część urojona lewej strony jest równa 0, to znaczy lewa strona jest liczbą rzeczywistą a,
z−1=a(z+1)
z(1−a)=a+1
Dla a=1 rozwiązania nie istnieją, dla pozostałych "a"
| | a+1 | |
z= |
| − jest to liczba rzeczywista różna od (−1). |
| | 1−a | |
30 sty 23:27
jc: 1 mamy dla z=∞. Przy granicach nie lubię ∞, ale w takim przypadku, jak tu, jak najbardziej.
30 sty 23:31
PW: Nie wiadomo czy Adrian o czymś takim słyszał na zajęciach, wolę tak "po szkolnemu".
30 sty 23:39
Maciek: Słyszałem bardzo dziękuję za inne rozwiązanie
31 sty 09:17