pochodne
Ll: y jest funkcją zmiennej x o nieznanym wzorze
Sprawdź, czy poniższa równść jest prawdziwa.
| d | | dy | | 1 | | d2 | | 1 | |
| ( |
| * |
| ) = − |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | y2 | | dx2 | | y | |
30 sty 17:04
ABC:
tak się głupio zapytam, skoro o nieznanym wzorze to skąd wiadomo że dwukrotnie różniczkowalna?
30 sty 17:24
Ll: To ja głupio odpowiem, że nie wiem

, ale faktycznie masz całkowiecie rację. A zakładając że
jest dwukrotnie różniczkowalna, to czy to zadanie da się w ogóle rozwiązać? Jeśli tak, to jak?
30 sty 17:58
ABC:
ze wzorów rachunku różniczkowego:
na przykład lewa strona:
| d | | 1 | | 1 | | −2 | |
| (y'* |
| )=y''* |
| +y'* |
| *y' |
| dx | | y2 | | y2 | | y3 | |
a początek prawej strony
| d | | 1 | | −1 | |
| ( |
| )= |
| *y' i to trzeba jeszcze raz po iksie zróżniczkować |
| dx | | y | | y2 | |
30 sty 18:20
Ll: O faktycznie! Dziękuję bardzo. Teraz już widzę.
30 sty 18:31