liczby zespolone na płaszczyźnie
Antek: arg(z+2−i) = π
sin ( arg(x+2 + (y−1)i )) = sin π
|z + 2−i| = |x+2 + (y−1)i| = √(x+2)2 + (y−1)2
sin ( arg(x+2 + (y−1)i )) = x+2√(x+2)2 + (y−1)2 => x=−2
i pytanie co dalej
30 sty 15:53
Antek: zrobiłem podobnie z cosinusem to wyszło mi to samo − x=−2
30 sty 15:54
PW: Skoro liczba ma argument równy π, to jest ujemną liczbą rzeczywistą (wystarczy to narysować w
układzie współrzędnych).
Wobec tego
z+2−i = −a, a>0
Niech z=x+iy
x+iy+2−i = −a
Częśc urojona liczby po lewej stronie musi być równa 0, zatem
y − 1 = 0
y = 1
x+2 = −a
x = −a −2
Odpowiedź: Szukane liczby mają postać x+iy = x+i, x<−2 (punkty o drugiej współrzędnej równej 1,
a pierwszej współrzędnej mniejszej od −2).
30 sty 16:05
Antek: fakt, ze pierwsza współrzędna musi być mniejsza od −2 wynika z tego, że −a − 2 > 0 => a<−2?
30 sty 16:11
PW: −a <0 , po dodaniu stronami liczby (−2) dostajemy
−a−2<−2,
stąd
x=−a−2<−2
30 sty 16:21